1.Anavarza  Sempozyumu Adana’da Gerçekleştirildi

1.Anavarza (Anazarbos) Sempozyumu Adana Çukurova Kalkınma Ajansı Salonunda gerçekleştirildi. Kozan’a bağlı Dilekkaya köy sınırları içinde yer alan ve restorasyonu tamamlanmak üzere olan Anavarza Antik Kentinin tarihi giriş kapısı Ala Kapı yılbaşında açılacak.

Sempozyumda ülkemiz ve bölgemiz turizmi için büyük gelecek vadeden Anavarza Antik Kenti’nin mevcut durumu ve geleceği konuşuldu. Cuma günü 09.30’da başlayan ve gün boyu devam eden sempozyumda 9 farklı üniversite, 3 devlet kurumu, 1 özel sektör olmak üzere toplam 13 farklı kurumdan  26 Öğretim Üyesi ve Araştırmacı tarafından 5 oturumda 20 farklı bildiri sunumu yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adana Valiliği, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi, Alpaslan Türkeş Üniversitesi, Adana Müze Müdürlüğü ve Çukurova Kalkınma Ajansı’nın katkılarıyla gerçekleştirilen sempozyuma, Adana Vali Yardımcısı, İl Kültür Müdürü, Üniversite Rektörleri, bilim adamları, öğretim görevlileri, araştırmacılar, STK temsilcileri, basın mensupları ve öğrenciler katıldılar.

UNESCO Dünya mirası geçici listesinde yer alan Yenilmez Şehir Anavarza Antik Kenti’nde 2013 yılında başlayan kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Çukurova Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü, Dr. Öğr. Üyesi Kozanlı hemşerimiz Fikret Fatih GÜLŞEN, restorasyonu tamamlama aşamasına gelen tarihi Ala Kapı’nın bir buçuk ay sonra açılacağını belirtti.

  1. Fatih GÜLŞEN, Anavarza Antik Kenti’nin önemi, konumu ve altı yıl gibi kısa bir sürede yapılan çalışmalar ve elde edilen veriler hakkında muhteşem bir sunum yaptı. Tarihi Ala Kapı’nın kısa bir süre sonra açılışının gerçekleştirileceğini belirten Fatih GÜLŞEN, Ala Kapı’dan başlayıp antik kentin merkezine kadar devam eden 34 metre genişliğinde ki sütunlu duble yolun dünya tarihinde bilinen ilk duble yol olduğunu da belirtti.

Kapladığı alan ve diğer özellikleriyle dünyanın en büyük antik kentleri arasında gösterilen Anavarza anfitiyatrosu, Anadolu’da ki üç anfitiyatronun da en büyük olanı durumundadır. Anavarza’da hamam ve kilise, antik tiyatro, stadyum, su yolları, kaya mezarları, mozaikler, Kilikya Bölgesi’ndeki tek örnek olan 3 girişli zafer takı ve Ortaçağ kalesi yer alıyor.

Dünyanın en uzun su kemerlerine sahip Anavarza Antik Kenti aynı zamanda, eczacılığın babası olarakta bilinen Roma imparatorluğu zamanında yaşamış Yunanlı hekim ve farmakoloji bilgini olan Dioscoridis Pedanios yaşadığı şehirdir. Dioscoridis’in “De Materia Medica” adlı, bir çok dile çevrilen 5 ciltlik eseri 18 yy. sonuna kadar ders kitabı olarak okutulmuştur.

Sempozyumda Ç.Ü. Kozan MYO Öğretim Elemanı yine Kozanlı hemşerimiz Abdurrahman Kütük’de “Osmanlı döneminde Anavarza’nın kamulaştırılması” konusunda bir sunum yaptı.

Exit mobile version