Adana’nın Kozan ilçesinde çiftçi, ‘teknolojik tarım’ yapıyor. Kozan Organize Sanayi Bölgesi tarafından yürütülen; ‘Kozanext Tarımda Girişimcilik Hizmeti Merkezi Projesi’ kapsamında kurulan; ‘Tarım Teknolojileri Test ve Uygulama Atölyesi’, üreticilere tarımda teknolojik hamle fırsatı sundu. 10 farklı çiftçinin bahçesine kurulan cihazlarsa; su ve gübrenin doğru zamanda; yeterli miktarda verilmesini sağlayıp, hem çevreyi koruyor, hem de aynı üründen daha yüksek verim elde edilmesini sağlıyor. Kozan OSB Müdürü Fatih Aydın, projeyle birlikte çevre verilen zarar ve maliyetlerin azalıp, kazancın artmasıyla birlikte bölge ekonomisine de önemli bir katkı sunulduğunu söyledi.
ADANA – Adana’nın Kozan ilçesinde tarlalar teknolojiyle buluşuyor. İlçedeki 10 farklı araziye kurulan cihazlar, çevre verilen zarar ve maliyetlerin azalıp, kazancın artmasıyla birlikte bölge ekonomisine de önemli bir katkı sunacak.
DİKKAT ÇEKEN ÇALIŞMALAR
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen; ‘Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi’ tarafından, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen; ‘ENHANCER (Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Uyum İçin Girişimcilik Kapasitelerinin İyileştirilmesi) Projesi’nde, Adana’nın Kozan ilçesinde dikkat çeken çalışmalar ardı ardına hayata geçiriliyor.
GİRİŞİMCİLER İÇİN FIRSATLAR
Kozan Organize Sanayi Bölgesi adına hazırlanan ve ‘ENHANCER Projesi’ kapsamında destek alan; ‘Kozanext Tarımda Girişimcilik Hizmeti Merkezi Projesi’, Kozan başta olmak üzere Adana genelindeki girişimcilerle birlikte tarım-gıda alanında faaliyet gösteren işletmecileri bir araya getirerek; yeni girişim, proje ve işbirlikleriyle sektörel bazda teknolojik yatırım fırsatları sunuyor.
ARTIK İŞ SÜRECİNE HAZIR LAR
Çalışmalar hakkında bilgi veren Kozan Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Fatih Aydın, “30 genç girişimci ve 40 firmamız, proje kapsamında hizmet alıp, tüm faaliyetlerimizden yararlanmıştır. Girişimcilerimiz aynı zamanda tarım ve gıda alanında kendilerini geliştirerek tecrübe edinmeleri, teknoloji ile tarım ve gıda faaliyetlerini birleştirmeleri, yeni iş fikirleri üretmeleri, müşteri bulma, marka olmak, pazar arayışları, dış ticaret ve e-ticaret gibi birçok farklı başlıklarda eğitimler verilerek; girişimciler iş süreçlerine hazır hale getirilmiştir” dedi.
TEST VE UYGULAMA ATÖLYESİ
Fatih Aydın, “Projemiz tüm süreçleri başarıyla yürüterek son aşamalara yaklaşmıştır. Bundan sonraki süreç içerisinde amacımız; işletmelerimizi teknoloji ile buluşturarak, onların büyümesini ve gelişmesini sağlamak olacak. Kozan Organize Sanayi Bölgesi’ne firmalarımız için ‘Tarım Teknolojileri Test ve Uygulama Atölyesi’ kurarak; destek hizmetleri, mentörlük, Ar-Ge ve test faaliyetleri gibi destekler için laboratuvarımız kullanıma açıldı” diye konuştu.
YÜKSEK VERİM ELDE EDİLECEK
Aydın, “Verilen destek hizmetleri sayesinde Kozan’da; tarım ve gıda alanında faaliyet gösteren işletmecilerimiz hem üretim maliyetlerini azaltıp daha çok kazanç sağlayabilecek, hem de ürünlerini daha kaliteli üreterek sektöre sağlıklı yetişmiş ürünler sunabilecek. Bu kapsamda 10 farklı çiftçinin bahçesine kurulan cihazlar sayesinde; suyun ve gübrenin doğru zamanda yeterli miktarda verilmesini sağlayarak, hem çevreyi koruyarak çevreci bir çalışma yürütecek, hem de aynı üründen daha yüksek verim elde edilmesini sağlayacak” dedi.
MALİYETLER DE AZALDI
Aydın, Kozan Organize Sanayi Bölgesi’nin; ‘Kozanext Tarımda Girişimcilik Hizmetleri Merkezi Projesi’ ile işletmelere sunmuş oldukları destek ve hizmetler kapsamında gerek eğitim ve seminerler, gerekse de Ar-Ge çalışmaları ve kurulumu yapılan laboratuvar sayesinde işletmelerin, daha verimli ürün üretimi, bu ürünlerin daha sağlıklı hale getirilmesi, çevreye verilen zararların azalması ve maliyetlerin azalması sağlandığını söyledi.
BÖLGE EKONOMİSİNE KATKI
Projeyle birlikte çevre verilen zarar ve maliyetlerin azalıp, kazancın artmasıyla birlikte bölge ekonomisine de önemli bir katkı sunulduğunun altını çizen Kozan Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Fatih Aydın, “Böylelikle bölgede bulunan tarım ve gıda sektörünün girişimcilik kapsamında rekabet seviyesini yükselterek, çalışanların ve iş sahasının verimliliği artacaktır” ifadesini kullandı.
BÖLGE TEKNOLOJİ İLE KALKINIYOR
Fatih Aydın, “Kozan Organize Sanayi Bölgesi olarak amacımız; girişimcilerimiz, firmalarımız ve bu alanda yer alarak çalışmak isteyen bir çok genci daha bilinçli ve nitelikli olarak yetiştirerek geliştirmek, işletmelerimizi desteklemek ve eksiklerini gidermektir. Ayrıca bölgemizin suyu da toprağı da bizim için çok kıymetli, çok değerlidir. İşletmelerimiz ile birlikte toprağımıza da sahip çıkıyoruz ve bölgemizi teknoloji ile kalkındırıyoruz” dedi.