Feke’de Kamyoncular Kooperatifi Üyeleri İsyanda

Adana’nın Feke ilçesi sınırlarında bulunan Cam madenini kendileri taşımak isteyen Feke Kamyoncular Kooperatifi üyeleri kamyonlarla maden yolunu trafiğe kapattı.

Adana’nın Feke ilçesinde bulunan kamyoncular kooperatifi üyeleri ilçeye bağlı Sülemişli mahallesi sınırları içerisinde bulunan maden sahasına kamyon ve tırlarla girerek maden yolunu kapatmak istedi. Daha önce 18 Mayıs’ta da eylem yapan kamyonculara Maden sahasında bulunan polis ekipleri yolu kapatmak isteyen araçlara engel olurken yol kısa süreliğine trafiğe kapandı. Burada basın açıklaması yapan Feke Kamyoncular kooperatifi başkanı ve üyeleri daha sonra Feke İlçe emniyet amirliğine götürülerek ifadeleri alındı. İfadeleri alınan kamyoncular kooperatif üyeleri daha sonra serbest bırakıldı.

Feke Kamyoncular Kooperatifi Başkanı Ünsal Güleç  “Biz Feke’nin taşıyıcı esnafı olarak, Feke’mizin içerisinde bir cam madeni ocağı var. Bizim Feke’nin araçları varken dışarıdan araçlarla çekiyorlar. Bizlerde Fekeli olarak kendi araçlarımız ve bunu taşıyabilecek kapasitemiz var. Firma ile görüştük, bize iki gün sonraya randevu verdiler. Bu işi masa başında konuşarak halledelim dediler. İki gün sonra firma müdürlerini göndererek biz vazgeçtik. Size vermiyoruz, taşıma işini biz kendimiz yapacağız dediler. Bizde kendi rızkımızı kazanmak için bu işi yapıyor, bizler şehir şehir gezip araçlarımıza iş arıyoruz. Ekonomik sıkıntılarımız var biliyoruz, bizde kendi memleketimizin içinde olan bir madeni bizim kendi araçlarımızla taşımak istiyoruz. Biz kimseden haraç istemiyoruz, kimsenin malına çökmüyoruz. Biz hakkımız olan taşımayı biz kendimiz yapmak istiyoruz. Bizim tek sıkıntımız bu, burada bugün toplanma nedenimiz de bunu protesto ediyoruz. Buranın kendi esnafı varken, dışarıdan adam çağırıp, buranın işini yapanların Feke’ye hiçbir katkısı yok. Buradan 35 araç taşıma yapıyor, Feke de iki tane petrol var, plakalarına bakın 1 litre mazot almıyor. Hiçbir araç durup ta Feke’nin esnafından alışveriş yapmıyor. Feke’ye hiçbir faydası yok, Feke’nin içindeki madenden bu insanlar kendi yandaşlarıyla kazanıyor.  Bizim isteğimiz Feke’nin içinde olan bu maden taşımak bizimde hakkımız. Bizler kooperatifiz. İnsanlar ellerini taşın altına koymuyorlar. Biz bu protestoyu yapmak zorunda kaldık. Biz burada açız sesimizi duysunlar bizler açız, kendi memleketimizde iş var ama bize yaptırtmıyorlar. Bizlerde sesimizi duyurmak için yönetim kurulu üyelerimizle bir karar aldık burada basın açıklamamızı yapalım dedik. Şu anda firmadan karşımızda muhatap bile yok. Herkes topu birbirinin üstüne atıyor, polis bizim polisimiz, biz polisimizle karşı karşıya kalıyoruz, biz buna üzülüyoruz.

Biz burayı işleten firma ile görüştük, ilk önce size bu işi veremeyiz dedi. Daha sonraki görüşmede ise bizden iki gün müsaade istediler. Sizinle masa başında oturup anlaşacağız dediler. İki gün sonra biz size bu işi vermeyeceğiz kendimiz yaptıracağız dediler. Sonuçta bizlerde vergi veriyoruz bu devlete, bizlerde vatandaşız, neden bizim memleketimizdeki işi başkası yapsın ki. Kooperatif olarak 14 tır, 32 tanede kamyonumuz var. Biz bu yükün altından kalkabiliriz. Zaten kalkamayacak olsak bu işe talip olmayız. Bu maden ocağı 14-15 yıl önce kapandı, ondan öncede taşımasını biz Fekeliler yapıyordu, Feke’nin insanı kazanıyordu, 15 yıl önce kapandığında iş kapısı olmadığından herkes kamyonunu sattı o zaman, memleketin içinde ekmek var diye insanlar yeniden araç alıyor. Bu ekmeği biz yiyeceğiz Feke’nin insanına yedirmeyeceğiz, tavır bu oluyor. Bu maden çekilecekse bizde çekelim, bizim istediğimiz bu, Feke’nin parası Feke’de kalsın, aylık yaklaşık 30 bin ton maden gidiyor Feke’ye 1 kuruş faydası olmuyor. Bizim tek istediğimiz memleketimizin malını taşıyarak para kazanmak istiyoruz. Bizim tek isteğimiz, bu” dedi.

Exit mobile version