Kozanda Kurtuluş Etkinlikleri Sona Erdi

Kozan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yıl dönümü Kozan Belediyesi’nin ev sahipliğinde çeşitli etkinliklerle kutlandı.

\r\n

2 Haziran sabahı 07.15’de 7 pare top atılışı ile başlayan resmi tören, mehteran konseri ile devam etti. Vatandaşlara çorba ve simit ikramının yapıldığı törenlerde 2 Haziran 1920 tarihinde Sırelif, Bucak ve Sırkıntı kollarından ilçeye giriş yapan milis kuvvetlerini temsil eden Kuva-i milliye çeteleri, eli zincirlerle bağlı Hürriyet Kızı’nı esir olduğu Hoşkadem Camii’nden kurtardı. İşgalin kara günlerini simgeleyen siyah bayrak ile cami kapısındaki düşman bayrağı kaldırılarak minareye Türk Bayrağı çekildi ve ezan okundu. Hoşkadem Camii imam hatibi Abdurrahman Yılmaz günün anlamı ile ilgili kısa bir konuşma yaptı.\r\n\r\n

\r\n

Kozan Belediye Başkanı Musa Öztürk’ün cami önündeki kurtuluş anıtına çelenk koymasının ardından, şehitler anısına saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Mehteran eşliğinde milis kuvvetleri, protokol ve vatandaşın katılımı ile resmi tören alanı olan Adnan Menderes Parkı meydanına yürüyüş yapıldı.

\r\n

Günün anlam ve önemiyle ilgili konuşan Kozan Belediye Başkanı Musa Öztürk, Kozan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun büyük bir coşku ile kutlandığını dile getirdi. Tarihte Kozan’da yaşananlara dikkat çeken Başkan Öztürk konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Biz Balkan Harbinde çarpışırken 900 sene birlikte yaşadığımız ve kardeş diye bağrımıza bastığımız Ermeniler, Fransızlarla işbirliği yaparak bizi sırtımızdan vurdu. Güya Çukurova’da Kilikya Krallığı kuracaklar, Kozan’ı da başkent yapacaklardı. Şimdi ilçemizde ki manastırı geri almak için uluslararası mahkemelerde sözde Ermeni soykırımını gerekçe göstererek davalar açıyorlar. Şu çok iyi bilinsin ki kimseye verecek bir karış toprağımız yok. Ayrıca Ermeni soykırımı diye bir olay da yok. O dönemde yurtdışına giden Ermenilerin sayısı iddia edildiği kadar fazla değil. 1920’de 464 bin Ermeni, çocukları ile burada kalmış. Nerelerde peki onlar şimdi? Güneydoğu’da PKK adı altında karşımıza çıkıyorlar. Askerimize, polisimize kurşun sıkanların çoğu Ermeni soyundan gelmektedir. Ayrıca Katolik mezhebine mensup olan Ermeniler tehcire tabi tutulmamıştır, onlardan birisi de bir dönem ilçemizdeki tarihi konağa adı verilen Yaver’dir. Bu vatana kim ihanet ettiyse bedelini ödemek zorundadır. Kozanımızın kahramanları da o hainin hesabını görmüştür. 1919’da işgal edilen Kozanımızı Saim Bey, Tufan Bey, Doğan Beyve Kozan’ın yerli kahramanları Kuva-i Milliye ruhu ile işgalden kurtarmıştır. Şu anda üzerinde yaşadığımız ve yaşamaktan gurur duyduğumuz Cumhuriyet’in temelleri o günlerde atıldı. Biz bugün buradaysak Cumhuriyet sayesindedir. Allah bir daha bize o günleri göstermesin. Bayramımız kutlu olsun.”

\r\n

Turnuvalarda dereceye girenlerin ödül töreninin ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu. Adana Büyükşehir Belediyesi folklor ekibi ve Kozanlı öğrencilerin folklor gösterisinin ardından Kozan Şehitliğine ‘Kurtuluş Yürüyüşü’ yapıldı. Burada protokol üyeleri Kurtuluş Komutanlarından Saim Bey’in kabri başında dua etti.

\r\n

Ev sahipliğini Kozan Belediye Başkanı Musa Öztürk’ün yaptığı resmi tören programına CHP Adana Milletvekilleri Elif Doğan Türkmen ve Zülfikar İnönü Tümer, Kozan Kaymakamı Avni Oral, Garnizon Komutanı Timur Konuk, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve oda başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Exit mobile version