Kozanlı Genç Girişimci Aylık 6 Ton Mantar Üretiyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala



Kozan’da mantarcılık teknikeri Yasin Soylu, kurduğu tesiste aylık 6 ton mantar üretiyor.

4 yıl önce Kırıkkale Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu’nun mantarcılık bölümünden mezun olan Yasin Soylu, daha sonra Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nin açtığı 2’nci Uygulamalı Kültür Mantarcılığı Kursu’nu bitirdi.  Genç girişimci Soylu, kursun ardından Kozan İlçesi’nin Bucak Mahallesi’ne mantar üretim tesisi kurdu.
“Kansere karşı reishi mantarı”

1000 m2 kapalı alanda aylık 6 ton istiridye, kültür ve reishi mantarı yetiştirdiğini söyleyen ve kansere karşı reishi mantarının tıp alanında kullanıldığını da ifade eden genç girişimci yaptığı açıklamada; “2013 yılında Kırıkkale Üniversitesi Mantarcılık programından mezun oldum. Mezuniyet sonrası 2013 yılında 250 metrekare ile mantar üretimine başladık. Şuanda 1000 metrekare kapalı alanda aylık altı ton kültür mantarı üretiyoruz. Kültür mantarı çeşitlerinde istiridye mantarımız ve beyaz şapkalı kültür mantarı üretimini gerçekleştiriyoruz. Yine ayrı bir grup olan kırımız reishi mantarı bu mantarımız tıbbi yönüyle şuanda alternatif tıpta kanser hastalarının kullandığı bir mantar türü. 10 kişi bu işi yürütüyoruz. Ürünlerimizi yakın civardaki Adana, Osmaniye, Maraş, Antep’teki hallere, sebze hallerine gönderiyoruz. Yine paketleme olarak büyük marketler zinciri ile çalışıyoruz” dedi.


“Reishi mantarı kanser hücrelerinin üremesini durduruyor”

Kırmızı reishi mantarının beyin tümöründen başlayıp tüm kanser tedavilerinde kullanıldığını kaydeden genç girişimci Yasin Soylu; “ Şuanda istiridye ile kültür mantarı bir denge içerisinde ama ben ileriki günlerde istiridye mantarının biraz daha ilerleyerek birinci sıraya geleceğine inanıyorum.

Kırmızı reishi mantarı genelde kanser üzerine en çok akademik yayını bulunan, makale yazılan bir mantar türü. Kanser hücrelerinin üremesini durdurduğu üzere birçok çalışmalar var. Bugün bize gelen talepler doğrultusunda doktor arkadaşlar öneri vermiş bazı hastalara. Beyin tümöründen tutun da tüm kanser çeşitleri için kullanıldığı söylenmekte ve bu yönde talepler oluyor. Biz de o yönde üretimini gerçekleştiriyoruz” diye kaydetti.

“Mantar bitkisel ürün sigortasına alınmıyor”

Seralarda yetişen ürünlerin don, doğal afet vb. durumlara karşı sigorta kapsamına alındığı ancak mantar üreticilerinin ürünlerinin sigortalanmadığını ve bakanlıkça buna bir çare bulunması gerektiğini de kaydeden Soylu; “ Mantarcılık Tarım Bakanlığınca bitkisel üretim kapsamında yer almakta fakat ÇKS sistemine kayıtlı olmamıza rağmen bitkisel ürün sisteminden fazla yaranamıyoruz. En basiti elektrik tüketimi olmazsa olmazımız bizim ama tarımsal kapsamda değerlendiremiyoruz. Diğer yönden bitkisel üretimlerde, seralarda don olayları, yangına karşı bitkisel ürün sigortalanırken mantarcılık sanki ayrı bir sektör gibi mantar bitkisel ürün değilmiş gibi sigorta kapsamına alınmıyor. Yani depolarımızın yangına karşı ya da diğer doğal afetlere karşı sigortalanmasını istiyoruz”şeklinde konuştu.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kozanlı Genç Girişimci Aylık 6 Ton Mantar Üretiyor


Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Kozan Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!